06 - 39 42 43 06 info@hetbeeldburo.nl

05.12.18 | Stel een vraag |

Het duurde twee maanden tot ik de vraag durfde te stellen. Op 5 december was het zo ver. Jan, mag ik een documentaire over je maken?

Michel Agterberg, Jan Geurtz, Ik

19.01.19 | Na ja toch nee |  

Jan heeft ja gezegd. Ik ga aan de slag. Tegen de tijd dat de opnames voor de deur staan heb ik het gevoel dat Jan zich terug trekt. De privacy van de deelnemers, de veiligheid en de intimiteit in de lessen mogen niet in gevaar komen!!! Ik hoor hierin een voorlopig nee.

- Docu over het gedachtegoed van JAN GEURTZ -

Overzicht, script

02.02.19 | Eerst een presentatie | 

Ik geef een presentatie aan de groep waar ik zelf deel van uitmaak. Ik vertel wat ik van plan ben, laat de eerste twee pagina’s uit het script zien en toon een ritme-filmpje. Na afloop overhandig ik een formulier met vragen.

1. Wat is je naam en mailadres? Wil je op de hoogte gehouden worden? 2. Heb je bezwaar als ik kom filmen? Je komt dan niet of onherkenbaar in beeld? 3. Zou ik je mogen filmen tijdens een oefening? Mogelijk kom je in beeld, maar niet van dichtbij. 4. Mag ik je herkenbaar in beeld brengen, bijvoorbeeld bij het stellen van een vraag aan Jan? 5. Zou ik nadien een interview met je mogen houden?

Gereed maken, opnames

02.03.19 | Achter de camera |

Het is een heerlijke dag voor mij. Ik sta achter de camera bij mijn eigen groepsgenoten. Een andere plek in combinatie met een andere rol en funcie doet anders kijken. Terwijl ik door de zoeker van mijn camera kijk zie ik zoveel meer en via mijn koptelefoon hoor ik zoveel scherper. Het is alsof een pen met messen de woorden in mijn hoofd graveert en ze hardop uitspreekt. Ik zie de schoonheid van iedere deelnemer, ook van hen die niet in beeld zijn. De ongeziene zijn minstens zo belangrijk als de geziene. Ik weet niet hoe dat zit, ik weet ook niet waarmee ik het waarneem, maar ik neem het waar. Ik ervaar de hele dag in een veld van onvoorwaardelijke liefde. Ik hoop dat het op de beelden terug te zien is.

Op te nemen shot = uitwisseling

Ik achter de camera

16.04.2019  | Wie doet het camerawerk |

Na de opnames op 2 maart in de jaarcursus plan ik de interviews. Een aantal cursisten laat weten de onbekende cameraman als een indringer te hebben ervaren. Ik kan het me voorstellen. In de cursus van Jan ga je met de billen bloot.

Het vervolg van de opnames besluit ik alleen te doen. Mij kennen ze, ik ben één van hen. Het betekent wel dat ik zowel het interview als de camera draai en dat zal zeker invloed hebben op de beeldkwaliteit. Maar, zo vind ik… inhoud gaat voor vorm.

10.03.19 | Wijsheid mee naar huis genomen |

We hebben met twee camera’s opgenomen. Dat betekent dat ik twee keer de hele cursus opnieuw beluister. Eén keer vanuit het standpunt van Jan en één keer vanuit het standpunt van de deelnemers. In totaal heb ik 8 uur materiaal mee naar huis genomen.

Een van de deelnemers zei nog: ik hoop dat je voor jezelf ook nog iets meepikt ipv. opgeslurpt te worden door de techniek. Het tegendeel is waar. Dankzij dit project intensiveer ik mijn cursus. Bij mij werkt het zo: om me iets eigen te maken moet ik er iets mee doen. Dat is in mijn geval het vormgeven.

Still uit de film = Lieke

April t/m augustus  | De cursisten |

Twaalf mensen hebben toestemming gegeven voor een opgenomen interview. Uiteindelijk vallen er nog vijf mensen af. ‘Toch wel erg spannend zo’n camera terwijl ik mijn privé-verhaal moet doen’. Op het moment dat ik met mijn apparatuur voor de deur sta: ‘Mijn man heeft toch liever niet dat er wordt gefilmd, het gaat tenslotte wel over onze liefdesrelatie’. De gesprekken die wel doorgaan zijn open, intiem en ontwapenend. Alleen al voor deze gesprekken is het me waard dit project te draaien. Prachtig!

Still uit de film = Jan

08.08.2019 | Bij Jan thuis |

De eerste versie van de montage is af. Het interview van Jan zit daar opzettelijk nog niet in. Vóór ik naar het interview ga wil ik precies weten wat ik nodig heb om de inhoudelijke montage af te maken. Ik heb de hoofdstukken op papier gezet met de vragen eronder. Goed voorbereid ga ik op stap! Daar aangekomen blijkt het nog een hele kunst Jan binnen de gestelde tijd antwoord te laten geven op al mijn vragen… Hij neemt minstens een kwartier voor het beantwoorden van één enkele vraag.

Ik kan twee dingen doen: een aantal vragen niet stellen of Jan afkappen in zijn verhaal.

Lastig.

Montage, 2e versie

13.08.2019 | Tweede versie |

Ik voeg de opnames van Jan toe aan de eerste versie van de montage, wat natuurlijk betekent dat ik de hele montage opnieuw kan doen. Dat wist ik, maar het was nodig om te weten waar het verhaal naar toe ging. Ik nodig een paar vrienden uit om te komen kijken en krijg goede feedback.

Mijn vakantie zit erop. Ik moet weer aan het werk. Het project blijft voorlopig liggen.

Campagnefilmpje

10.09.2019 | Crowdfunding gaat van start |

Hier zie ik het meest tegenop. Iets met geld… zeker om erom te vragen. Ik heb het zo lang als mogelijk uitgesteld. Maar zonder dat kan ik het project niet afmaken. Met mijn ogen dicht druk ik op de knop.

Ik ben LIVE.

29.09.2019 | Verlaag jezelf door te bedelen om geld |

Zo’n crowdfunding blijkt een uitstekende spirituele beoefening. Over geld mocht vroeger niet gesproken worden. Dat was er gewoon, dus je had het er niet over. Wij van adellijke komaf hadden geld en wij gaven het aan hen die het nodig hadden. Wij vroegen nooit ergens om. Zelfs niet voor het werk dat we deden. Mij familie had land! inkomsten gingen vanzelf. Nou ja, dit alles is lang geleden, maar het blijft heel lang in je systeem zitten. Het is mijn ego patroon geworden. Geld is vies, je praat er niet over en je vraagt er al helemaal niet naar. Niet erg zo’n ego-patroon, maar goed om mij er weer eens van bewust te zijn. Om er naar te kijken en te handelen zonder schaamte. Recht voor z’n raap: “Ik ben met een mooi project bezig. Help je mee om het van de grond te tillen?”